Ochtendritueel

Volgens mij heeft iedereen een ochtendroutine of, anders gezegd, het eerste uur van de ochtend verloopt bij iedereen volgens een bepaalde routine. Voor de een duurt dat tien minuten, voor de ander duurt dat een uur, maar die tien minuten of dat uur verlopen dan elke ochtend hetzelfde.

Ik hou ervan om ruim de tijd te nemen ’s morgens, dus sta ik vroeg op. Tussen opstaan en de deur uitgaan zit ruim een uur. En in dat uur heb ik, naast douchen, aankleden, vaatwasser uitruimen, eten maken, etc. 10 minuten ingelast puur alleen voor mezelf: mijn ochtendritueel!

Een paar maanden geleden ben ik begonnen met dit ochtendritueel. Degenen die mij een beetje kennen, weten dat ik wel vaker aan iets begin dat vervolgens niet meer consequent wordt toegepast of geheel verdwijnt. Maar dit ochtendritueel is inmiddels net zo ingesleten als tandenpoetsen of de vaatwasser uitruimen, en voor mij een onmisbaar onderdeel geworden van hoe ik mijn dag opstart. Het is zelfs zo dat wanneer mijn ochtend, om welke reden dan ook, anders verloopt, ik daar een beetje van van slag ben. Het ochtendritueel geeft me houvast en focus.

Na alle plichtplegingen (lees: douchen, vaatwasser, etc), ga ik met een kopje thee buiten zitten. We hebben een overdekt terras waar ik heerlijk kan zitten. Als het koud is, zit ik knus onder een dekentje.
En dan begint het: ik sta even stil bij wat de dag me zou kunnen brengen. Wat staat er op de agenda? Wat is mijn belangrijkste doe-ding vandaag, waarom is dat zo en hoe kom ik dan in actie? Verder sta ik stil bij waar ik deze dag dankbaar voor ben. Dit schrijf ik allemaal in mijn boekje.

Klinkt best als veel werk, he. Geloof me het kost niet meer dan vijf minuten.

Ik plak er dan nog twee ademhalingsoefeningen aan vast. Vervolgens drink ik mijn kopje thee en mijn dag kan beginnen.

Het is voor mij een super begin van de dag, elke dag opnieuw.
Vertel eens…op welke wijze start jij je dag?

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

VIND MIJ OOK OP: